Coopera Sant Feliu

Fem ciutat cooperativa

Els Bancs de Temps

Decorativa

Si hi ha alguna cosa que indiscutiblement forma part del concepte Economia Social i Solidària (ESS), aquesta és el Banc de Temps (BdT). Una xarxa d’intercanvi de serveis gratuïts entre persones que resideixen i/o treballen en un mateix barri, poble o ciutat. Aquests intercanvis de serveis, habilitats, coneixements i relacions entre persones prenen l’hora de temps com a unitat de valor i de canvi. Els BdT són una institució social oberta a tothom que vulgui millorar la qualitat de la seva vida diària donant, rebent i compartint el seu temps amb respecte cap els altres i amb afany de reciprocitat. Els BdT esdevenen així un instrument per satisfer necessitats des de la comunitat i l’ajuda mútua, fora del circuïts neoliberals i capitalistes. No es tracta, doncs, d’una organització clàssica de voluntariat sinó d’una organització d’ajuda mútua en la que totes les seves usuàries donen i també reben. El concepte és molt important. Tothom està capacitat, d’una forma o altra, per retornar les hores que ha rebut. I tothom que és capaç d’ajudar, també necessita ser ajudat. En els BdT ningú és més important que els altres, el valor del temps és exactament igual per a tothom, sigui metge, enginyer o escombriaire.

Els BdT fomenten la cohesió social, la confiança, l’amistat, la solidaritat, la igualtat i el bon tracte entre les persones que se’n fan socis/es. Es posa a l’abast de les usuàries un gran ventall de serveis i possibilitats. Es poden intercanviar coneixements i aficions, ajut per a tasques de la vida diària, atenció a animals i plantes, acompanyament de persones, petites reparacions domèstiques i també poden compartir tota mena d’activitats en grup. Són una eina d’inclusió social pels nouvinguts, potencien l’intercanvi intergeneracional i milloren la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en condicions d’igualtat entre homes i dones. És un lloc ideal per conrear amistats i donar i rebre serveis. Amb tot això s’aconsegueix: millorar l’autoestima, al sentir-se valorat; aprendre dels demés, per transmissió oral de coneixements; sortir de la solitud, al relacionar-se amb altres persones i rebre un producte que no té preu, l’amistat. Hi ha una gran varietat de models de BdT: comunitaris (com el que estem posant en marxa a Sant Feliu), escolars, temàtics, empresarials, universitaris, etc. I cadascun té la seva pròpia idiosincràsia.

Els BdT estan repartits per tot el món. Van néixer als Estats Units pels anys 80, escampant-se més tard per Europa i la resta del món. A l’estat espanyol es considera que n’hi ha uns 300 d’actius, amb una presència més rellevant a Catalunya, on van tenir els seus inicis l’any 1998, per iniciativa de l’Associació Salut i Família. Es van basar en els Grups d’Ajuda Mútua creats per les dones a Itàlia.

A l’Associació Coopera Sant Feliu apostem per generar iniciatives d’Economia Social i Solidària a la nostra ciutat, entre elles el Banc de Temps, al qual ens estem dedicant ara mateix per la seva posada en funcionament, fent un treball en xarxa amb d’altres col·lectius.

Per a les persones que vulguin saber algun detall més sobre el BdT o la pròpia associació, poden contactar amb nosaltres.