Inici » Tertúlia sobre cohabitatge

Coopera Sant Feliu

Fem ciutat cooperativa

Tertúlia sobre cohabitatge

Participants de la tertúlia
27 març 2022

Com a Associació Coopera Sant Feliu vam participar el passat dimecres a la segona tertúlia del cicle Periodisme i Actualitat, organitzat pel diari Fet a Sant Feliu. En aquesta segona trobada el tema a debat era la situació actual de l’habitatge a Sant Feliu, i a la taula es trobaven el periodista especialitzat en dret a l’habitatge Andreu Merino, autor del llibre La ciutat sense veïns (Saldonar, 2021), Josep Vique de la PAH Sant Feliu iHelena Trias, sòcia de la nostra entitat.

Durant la conversa s’hi van desgranar els grans temes que afecten el sector de l’habitatge actualment, com són la pujada dels preus de lloguer i compra, la manca de parcs públics suficients per cobrir la demanda creixent, la concentració de la propietat en mans de grans tinents i fons d’inversió, els desnonaments o la necessitat de legislació que reguli el mercat, així com de voluntat política per dur-la terme.

L’Helena va explicar l’aposta per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús que impulsem des de la nostra associació i que busca trencar un dels principis rectors del nostre país i que és la propietat privadaL’habitatge cooperatiu es basa en la propietat col·lectiva dels habitatges per part de la cooperativa, que en cedeix el dret d’ús als socis a canvi del pagament d’un capital inicial retornable i una quota mensual assequible i estable. En el marc de l’Economia Social i Solidària (ESS) les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús són entitats sense ànim de lucre i tenen l’objectiu de promoure habitatge assequible i estable per fer créixer el parc d’habitatge destinat a polítiques socials.

També va explicar que la primera tasca que han emprès des de Coopera Sant Feliu és donar a conèixer aquesta alternativa d’habitatge, molt implantada en altres països però amb una trajectòria recent al nostre país. 

En aquest sentit, la cooperació publicoprivada en habitatge podria millorar la oferta a la ciutat impulsant aquesta alternativa d’habitatge.Estem esperant de poder fer passos endavant amb l’Ajuntament, atès que hi ha edificis a Sant Feliu que estan buits i són municipals, entre ells, equipaments que podrien destinar-se a aquest nou ús.

Un altre problema d’habitatge a la ciutat és la manca d’habitatge públic. Tenim un parc d’habitatge públic molt reduït i, a més, en règim de propietat privada. I no tenim gaire sòl públic perquè ens l’hem venut, Sant Feliu està construït al 100 %.

Podeu ampliar la informació llegint la noticia publicada al propi diari Fet a Sant Feliu.

 

Foto: Marc Rius

Etiquetes: