Inici » Comunalitats i Economia Social i Solidària

Coopera Sant Feliu

Fem ciutat cooperativa

Comunalitats i Economia Social i Solidària

Comunalitats
21 febrer 2023

El departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya va impulsar fa uns anys les Comunalitats Urbanes dins d’un programa per a dinamitzar les xarxes d’economia locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i l’economia social i solidària. S’han posat en marxa 22 comunalitats, sent una d’elles la de Sant Feliu de Llobregat.

Donem la benvinguda a qualsevol iniciativa que faciliti i articuli l’economia local i destini recursos a generar alternatives a la preponderant economia de mercat. I és una bona notícia que l’administració tingui programes per a generar economia local en una lògica cooperativista, ecologista i col·laborativa

Tot i això, hem de remarcar que aquesta iniciativa de la Generalitat no encaixa dins un plantejament d’economia social i solidària (ESS). Primerament l’ESS no s’impulsa des de l’administració ni està suportada per fons públics. Les propostes ESS parteixen del teixit social, suposen una clara alternativa a l’economia dominant i no replica els models habituals de guanys, lucre i beneficis. L’administració ha de garantir que les ESS puguin ser proposades a la ciutadania amb igualtat de condicions que l’economia de mercat.

La trajectòria de la XES (xarxa d’economia social) i el que es mostra a la Fira d’Economia Social i Solidària són exemples de propostes horitzontals, no finançades, orientades a anteposar els beneficis de les persones per davant del propi. No encaixa aquest model amb la magnificació de l’emprenedoria ni de les incubadores de projectes.

Hem d’esperar que la comunalitat es posi en marxa a Sant Feliu. Si mirem el que ha succeït a altres indrets de Catalunya, d’aquest model han sortit iniciatives molt vàlides i altres que no ho són tant. Hem d’estar amatents al que es vagi concretant des d’aquesta plataforma tot desitjant que vagi en la línia de la lluita de tants col·lectius i grups que porten anys desafiant la perversa lògica del mercat.

Nota: les cursives són cites sobre les comunalitats de la plana web del Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya.