Inici » Missió, visión i valors

Coopera Sant Feliu

Fem ciutat cooperativa

Missió, visión i valors

Introducció

La missió d’una organització defineix quina és la seva raó de ser, mentre que la visió indica cap a on ens dirigim. Tant la missió com la visió ens han de servir per discernir quines activitats o projectes tenen o no raó de ser desenvolupats a l’entitat. Sempre caldrà recórrer a la contrastació amb aquest document en cas de dubte. Per últim, els valors són els nostres principis ètics, creences i qualitats, les quals determinen la manera de relacionar-nos amb l’exterior.  Aquest document té com a objectiu definir la missió, visió i valors de l’entitat.

Missió

L’associació Coopera Sant Feliu te com a missió desenvolupar un ecosistema econòmic local dins el paradigma de l’Economia Social i Solidària (ESS), la qual es defineix a l’annex.

Visió

La nostra entitat ha de ser un punt de referència pel que fa a l’Economia Social i Solidària a la ciutat, la qual cosa significa: esdevenir un espai d’assessorament per noves iniciatives, ser certificadores de les iniciatives ESS locals acreditades per nosaltres, esdevenir una incubadora de projectes d’ESS a la ciutat, ser estructuradores de mercat, capaces de generar cultura cooperativa, així com d’incidir en les polítiques municipals.

Així mateix l’ESS ha d’esdevenir element identitari de Sant Feliu.

Valors

A l’ACSF treballem des del compromís individual i col·lectiu amb el desenvolupament d’un model econòmic que posi la vida al centre, tant de les persones com del planeta, respectant la sostenibilitat i la seva biodiversitat. Ho fem des de la intercooperació amb altres entitats alineades amb la nostra missió i promovem aquest mateix cooperativisme per superar l’actual sistema competitiu. Ho fem fomentant el diàleg constant amb la comunitat, buscant la participació d’aquesta en el desenvolupament dels seus propis projectes i discursos, apostant pel sorgiment de vincles basats en la solidaritat -superant el vicis de la caritat-. A l’ACSF intentem aplicar-nos a nosaltres mateixes com a entitat, allò que defensem i viceversa, en un exercici constant de coherència. Per això tenim present l’ètica de la cura, aplicant-la a tota la nostra activitat, i posant en valor tant a les tasques productives com reproductives. 

Annex

L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals, individuals o col·lectives, de producció, comercialització, consum i finançament, que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. També es caracteritzen perquè són independents respecte als poders públics, actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i també, són promotores de canvi social i respectuoses amb el medi ambient i els territoris.

Elements en comú en les iniciatives ESS:

  • La gestió democràtica i participativa. En comptes del model organitzatiu jeràrquic en què unes quantes persones controlen, gestionen i decideixen sobre els recursos, el patrimoni, la informació i el futur de la majoria, l’ESS introdueix la democràcia en l’economia i en l’empresa.
  • L’orientació a les necessitats humanes. L’ESS recupera la funció originària de l’economia posant-la al servei de les persones per gestionar els recursos equitativament i explotar-los de manera sostenible, així com crear un model de producció que converteixi el treball en un instrument de satisfacció de les necessitats humanes.
  • El compromís amb la comunitat. Les organitzacions de l’ESS contribueixen a millorar la societat, creant ocupació, prestant serveis, vinculant-se al territori, donant suport a causes socials, finançant iniciatives de solidaritat amb els països empobrits i col·laborant.

Aquestes iniciatives adopten la forma de cooperatives i altres formes jurídiques  de propietat col·lectiva (de productors/es, consumidors/es o usuaris/es), d’associacions dedicades al camp social o al desenvolupament local, de xarxes d’intercanvi, d’horts comunitaris, de sistemes de gestió comunal, de pressupostos públics participatius, etc.